Falmouth revisited

 

Falmouth was de eerste haven die wij aanliepen na een zware oversteek van 14 dagen vanuit de Azoren, nu bijna 10 jaar geleden, op 28 juni 2009. Jelle was nog geen twee maanden oud en zal er niet veel van hebben meegekregen. Dat is nu anders, al gaat het gewone leven ook door. Op dit moment dus schoolwerk en geen havenvertier.

Er is op dit moment te weinig wind om door te gaan, dus we wachten hier even en gaan er vanuit dat morgen (woensdag 1 mei) een goede dag is om weer verder te gaan. Ons eerstvolgend doel is dan de Azoren, maar dat zal niet vanzelf gaan, zo lijkt het nu. Het is een komen en gaan van depressies op de oceaan, sommige in ons voordeel en sommige in ons nadeel. Bovendien kan er in het weerbeeld, eenmaal onderweg, nog van alles veranderen. We voorzien de eerste paar dagen rustig weer, dan op zondag even wat veel wind en daarna, onder invloed van het Azoren hogedrukgebied, een variabele wind, weinig wind of tegenwind. Het venijn zal dus wel weer in de staart zitten.

Het is toch altijd een beladen oversteek voor ons, sinds de Ultimate van onze vrienden Tom en Thecla op deze route verging, vanuit Horta naar Nederland, ergens op de oceaan. Het was een ander jaargetijde en de vooruitzichten waren ook aanzienlijk minder goed, maar het enthousiasme om maar gewoon te gaan moet altijd wel onderschreven worden door een juiste afweging van de risico’s. Dat is wat we deze laatste uren in Falmouth zullen doen – naast de meer praktische voorbereiding van een dergelijke oversteek.

We zullen gedurende een groot deel van de oversteek buiten bereik van internetdiensten zijn en derhalve van de tracking-kaart verdwijnen. Zodra we weer in de buurt van walstations zijn, zal het signaal weer worden opgepikt en soms misschien onderweg, door een vracht- of passagierschip met een internetverbinding dat onze postitie zal kunnen doorgeven.

 

One Reply to “Falmouth revisited”

  1. Ik zie dat jullie Falmouth achter je hebt gelaten en met 7 M richting Azoren stuiven. Hoogste tijd dus om jullie een voorspoedige overtocht met vriendelijke winden te wensen voor jullie van de internetwereld afkukelen.
    Ik hoop dat Jelle buiten al zijn huiswerk ook nog tijd vindt om een stukje te zwemmen. Ruimte genoeg! Het zwembad op Marken is nog niet geopend, dus ik hoef nog niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *